Adalékanyagok és a rettegett E-számok

Színezékek, adalékanyagok
Színezékek, adalékanyagok

Egyre többen fürkészik kíváncsi tekintettel a termékek összetevőit a boltokban és reménykednek, hogy nem találkoznak adalékanyagokkal és a rettegett E-számokkal, de a legtöbb esetben esélytelen. Mindenki egészségesen szeretne élni, de az élelmiszeriparban egyre több mesterséges összetevőt használnak, amelyektől mindenki irtózik és talán nem is ok nélkül.

Az adalékanyagok lehetnek természetesek és mesterségesek is, de önmagukban nem fogyasztjuk őket, nem számítanak élelmiszernek. Kis mennyiségben fordulnak elő az élelmiszerekben, a kis mennyiség még nem garancia arra, hogy semmiféle káros folyamatot nem indítanak el az emberi szervezetben.

A használatuk első és legfontosabb oka az eladhatóság, mert mindenki illatosabb, ízletesebb, ropogósabb élelmiszereket szeretne és a gyártók mindezt elő is tudják állítani, ha egy kis segítséggel is. A másik fontos szempont az eltarthatóság, mert senki nem akar egyik napról a másikra megromló édességeket, hústermékeket forgalmazni, de lassan még vásárolni sem. Természetesen a legtöbb országban szigorú szabályok vonatkoznak az adalékanyagok használatára és csak az engedélyezett anyagok kerülhetnek bele a termékekbe.

A rettegett E-számok nem mások, mint kódok és jelölések az adalékanyagok azonosítására. Nagyon bonyolult a kémiai anyagok elnevezése, így az E-számok tulajdonképpen egyszerűsítésként szolgálnak. A piacon lassan követhetetlen az új adalékanyagok megjelenése, így ember legyen a talpán, aki pontosan meg tudja állapítani, hogy az adott kód pontosan mit is takar.

A leggyakrabban használt adalékanyagok között találjuk az antioxidánsokat, csomósodás gátló anyagokat, édesítőszereket, emulgeáló szereket, étkezési savakat, ízfokozókat, sűrítő anyagokat, színezékeket, tartósítószereket és még ki tudja miket, a sor lassan végtelen.