A Föld leghidegebb pontja

Mínusz 93,2 Celsius-fok
Mínusz 93,2 Celsius-fok

Lassan beköszöntenek a mínuszok és már felszisszenünk a mínusz 5-6 Celsius fokra is, de be kell látnunk, hogy a Föld bizonyos pontjain ez már talán ok lenne a napozásra. Műholdas mérések segítségével azonosították a Föld leghidegebb pontját, ahol nem kevesebb, mint mínusz 93,2 Celsius-fokot mértek, amely számunkra szinte felfoghatatlan.

Ezt a különösen alacsony értéket az Antarktisz keleti fennsíkjának egy hegyvonulatán mérték, amely természetesen nem emberek lakta vidék, 3900 méter magasságban fekszik. Nem ebben az évben, hanem még 2010-ben mérték ezt a rekord hőmérsékletet, amely igazi rekordnak számít, hiszen négy fokkal kevesebb, mint az eddig valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet. Alaszka és Szibéria lakói már szokva vannak a kemény hidegekkel, de ez a riasztó hőmérséklet több fokkal hidegebb az itt megszokottaknál. A kutatás célja a hódűnék tanulmányozása volt, amelyek változásából azt próbálták vizsgálni, hogy a hó mennyisége mennyire csökken az adott területen. Az extrém hideg hőmérsékletet a térségben egy rövid időre megülő levegő okozza. Ha az égbolt napokon át tiszta, a föld kisugározza a hőt a világűrbe, szuperhideg levegőréteget vonva ezzel a hó fölé.

A szakemberek szerint a levegő hosszú ideig nem mozdul és eközben jelentős hő szökik a világűrbe, ennek köszönhető a riasztóan alacsony hőmérséklet. Az erre vonatkozó kutatások még gyerekcipőben járnak, így valószínű, hogy a jövőben még hidegebb részeket is felfedezhetnek, ahol az év bizonyos szakában tulajdonképpen elviselhetetlen az alacsony hőmérséklet.