X-faktor mentorok és The Voice mesterek

X-faktor és a The Voice

Idén sem telhet el úgy az ősz, hogy a két hazai nagy rivális kereskedelmi televíziós csatorna ne kutasson tehetségeket. Míg az RTL klub a két év alatt jól felfuttatott X-faktor show-val ülteti képernyő elé a tévé nézőket, a TV2 egy itthon még teljesen újdonságnak számító show-val csábítja a publikumot, mely a Magyarország Hangja címet  kapta.

Valamennyi hazánkban sugárzott talentumokat kereső műsor külföldön már jól bevált produkció. Ezzel nincs is semmi probléma, míg van rá kereslet. Az X-faktor már két szezonban is bizonyította, hogy a magyar közönség vevő a koncepcióra. De vajon a The Voice-ra is harapni fog Magyarország, vagy a TV2 ezúttal túl nagy fába vágta a fejszéjét, és jobban járt volna egy újabb Megasztárral, ami már hét évadon bevált?

Az X-faktor 2012.  mentor-négyese egészen biztos hozza a tőlük megszokottat. Keresztes Ildikó tuti biztosan nem egy ízben fog küszködni könnyeivel, a nemzet csótánya senkit sem fog kímélni nyers őszinteségétől, Malek továbbra is egészen biztos osztani fogja az észt, Geszti pedig továbbra is a jövő popcsillagait fogja kutatni. S habár maguk az ítészek nem maguk csinálnak showt, de lévén, hogy ők válogatják be az énekeseket, nem kis szerepük van benne. Egytől egyig szerethető figurákat visznek az élő showba a mentorok házából, akik szimpátiájuk mellett még jól is énekelnek – ami egy énekes tehetségkutatóban nem egy utolsó szempont.

Ezzel szemben a The Voice-ban csak a hang számít. A válogatások során az énekeseknek és a színpadnak a mesterek hátat fordítanak, így magát az énekes karakterét nem látják. Ami aképpen rizikófaktor, hogy manapság már a külcsin fontosabb, mint a tehetség. Ily módon felmerül a kérdés: vajon, akit a műsor végén Magyarország hangjává választanak, képes lesz-e érvényesülni a zeneiparban, vagy rövid úton a süllyesztőben végzi-e.

A The Voice mestereinek közzététele óta özönlenek a kritikusabbnál kritikusabb posztok a világhálón, miszerint a TV2 alulértékelt énekeseket szerződtetett ítésznek. Tény, hogy a produkció külföldi verzióiban nemzetközileg elismert hírességek töltötték, és töltik be a pozíciókat, de ha belegondolunk, a magyar tehetségkutatók a hosszú évek során már eljátszották az aduászokat. Ettől függetlenül a csatorna próbálkozott nevesebb énekeseket mesteri székbe ültetni, ellenben példának okáért sem Kovács Ákos, sem Lukács – a Tankcsapda zenekar frontembere nem vállalta a tisztséget.

Végül kialakult a négyes lista: Somló Tamás (Omega, LGT), Molnár Ferenc Caramel (Megasztár 2. győztese), Malek Andrea (több díjas színésznő, énekesnő, Miki testvére), Mező Misi (Magna Cum Laude zenekar fontembere és énekese)