Kína az Antarktiszon dolgozik

Antarktisz
Antarktisz

Kína már negyedik kutatóállomását nyitotta meg az Antarktiszon, ahol december és március között 20 ember dolgozik majd. A klímaváltozás ma már egyértelmű jelenség és a szakemberek még többet szeretnének tudni a folyamatokról, az esetleges jövőbeli történésekről.

Kínai klímakutatók a tengerszint feletti 2600 méteres magasságban dolgoznak majd, a kutatóállomáson egy kifutópálya is épül, hogy a központ egyszerűbben megközelíthető legyen. Mostani tervek szerint 15 évig folyik majd a munka az új kutatóállomáson, amely során a gleccserek alakulását vizsgálják, a Föld mágnesességét és a légkört is, ebből számos eredmény születhet. Az első kínai kutatók 1985-ben láttak neki a munkának a Déli-Sarkvidéken, majd ezután még sorra három kutatóállomás épült. Az Antarktisz nem a senki földje, amelyen bármely nép kedvére garázdálkodhat. 1959-ben egy Antarktisz-egyezményt írtak alá, amely védi az érintetlen tájat. A határozat szerint bármely ország építhet kutatóállomást a Déli-sarkvidéken, de az ott lévő ásványi kincseket tilos kitermelni. Emellett hulladékokat is szigorúan tilos ott tárolni és katonai akciók helyszíne sem lehet. Ehhez kell minden nép tartsa magát, aki meg szeretné figyelni az örök jég birodalmát és akár több évig is ott szeretne dolgozni.

A kutatók szerint csökkenni fog a jövőben a jégtáblák mennyisége, így akár kereskedelmi útvonalak kialakításának lehetősége is felmerülhet a Jeges-tengeren. A bolygónk átalakulóban van, de a tudósok egyelőre még csak kósza feltételezésekbe bocsátkoznak a jövőt illetően.