Egyre kevesebb a munkaképes lakos Kínában

A kínai lakosság elöregedése
A kínai lakosság elöregedése

A híradásokban folyamatosan a népesség növekedéséről hallunk, amely az utóbbi évtizedekben hatalmas méreteket öltött. Ezen azonban túl kell látni, hiszen vannak országok, ahol az elöregedés a legnagyobb probléma, egyre kevesebb a munkaképes lakos, akik eltarthatnák az öregedő generációkat.

Kínában egyre drasztikusabb a helyzet, hiszen egy év alatt 2,4 millióval kevesebb lett a munkaképes lakosok száma, ezzel párhuzamosan nőtt az időskorúak száma. Mindez egy idő után munkaerőhiányhoz vezethet, ami egyes iparágakban már ma is érzékelhető. Természetesen Kína esetében hatalmas számokról beszélünk, 2013-ban 920 milliót tett ki a 16 és 59 év közöttiek száma és emellett a teljes lakosság 9,7 százalékát már idősek teszik ki. 2012-ben figyeltek fel először a társadalom elöregedésére, amelyben valószínű, hogy az egykepolitika lehet a ludas. Számos negatív következményt von maga után a társadalom elöregedése, mint a termelékenység gyengülése, ez automatikusan a bérek emelkedését jelenti. Emellett nem szabad a nyugdíjrendszerről sem megfeledkezni, mert egyre kevesebb ember kell „eltartsa” a folyamatosan növekvő számú nyugdíjast.

A kínai kormány is érzékelte a problémát és a folyamat megállítása érdekében már idéntől lazított az egykepolitikán, amely szerint családonként csak egy gyermek volt engedélyezett. Emellett a nyugdíjkorhatár kitolásától is eredményeket remélnek, tervek szerint a jövőben a nők az eddigi 55 év helyett 60 évesen, míg a férfiak az eddigi 60 év helyett 65 évesen mehetnek majd nyugdíjba.