A Föld leghalálosabb állata? –Nem az ember!

Földünk legnagyobb gyilkosai
Földünk legnagyobb gyilkosai

A Microsoft alapítója, Bill Gates egy érdekes grafikát posztolt, amely most bejárja a világsajtót. Az ábra azt mutatja, hogy melyik állat hány embert öl meg évente. Nagyon sokan az embert jelölnék meg a „legveszélyesebb állatnak”, esetleg valami kígyófélét vagy ragadozó állatot. Éppen ezért érdekes az eredmény, amely szerint a szúnyog a legnagyobb gyilkos a bolygón.

A cápákról őrült rémmesék terjednek, annak ellenére, hogy évente csupán 10 ember életének kioltásáért felelősek. Még az elefántok is veszélyesebbek a cápánál, 100 emberéletet követelve évente. Emellett az oroszlánok is 100 ember halálát okozzák világszerte átlagosan egy évben. A lista középmezőnyében, 500-as átlaggal a vízilovak állnak, természetesen a világ bizonyos tájain nem is találkozunk ezekkel az állatokkal. Ezek után következik a krokodil és bizonyos férgek, amelyek szintén több ezer ember halálához járulnak hozzá. Az élmezőnyben a legkisebb állatok tolonganak az első helyekért. A cecelégynek például tízezernél is több halálos áldozata van évente, emellett a veszettség terjedésével a kutyák is mindegy huszonötezer embert segítenek a túlvilágra. Mint sejtettük a kígyók azért ott vannak az elsők között, hiszen nem kevesebb, mint 50 ezer emberéletet oltanak ki évente.

Az ember hatalmas pusztító, lassan az egész bolygót megmérgezi, de a tanulmány szerint „csupán” évente félmillió ember haláláért felelős. A legveszélyesebbek a szúnyogok, amely évente 725 ezer emberrel végeznek. A szúnyogok által terjesztett betegségek veszélyeiről van szó, amelyek közül a legsúlyosabb a malária, amely 600 ezer emberéletet követel évente. A szúnyogok által terjesztett betegségek közül még meg kell említenünk a sárgalázat, dengue-lázat, a nyugat-nílusi lázat is, amelyekhez szintén sok haláleset köthető.

Ez a tanulmány azonban nem jelenti azt, hogy fellélegezhetünk, hogy nem mi vagyunk a legnagyobb gyilkosok a bolygón, mert ha így folytatjuk, még ott találjuk magunkat a képzeletbeli dobogó legfelső fokán.