Néhány fontos tudnivaló a mesterséges édesítőszerről

Mesterséges édesítőszerek
Mesterséges édesítőszerek

Nagyon sokat hallani a cukor egészség károsító hatásáról, tulajdonképpen a modern kori orvoslás minden baj okozójaként emlegeti. Így egyre többször találkozunk mesterséges édesítőszerekkel az élelmiszerekben, az édességekben, üdítőitalokban és még sorolhatnánk a megjelenésüket.

Az 1980-as évekre tehető az őrült diéták korszaka, amikor engedélyezték az aszpartamot annak ellenére, hogy az előző laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták a káros hatásait. Mindennek a folytatásaként 1991-ben engedélyezték a szuklaróz bevezetését, majd 2003-ban a szorbitét is. Nagyon sokan küzdenek folyamatosan visszatérő fejfájástól, szorongástól, izomfájdalomtól, fülzúgástól. A tünetek és a mesterséges édesítőszerek fogyasztása között egyértelmű párhuzamot lehet vonni. Tanulmányok kimutatták, hogy diétás italokat 46 Celsius fokos hőségben fogyasztani kifejezetten veszélyes, mert káros egészségügyi következményekkel járhat.

A fibromyalgia 5-ből 4 esetben a nőket érinti, mert ők fogyasztanak többségükben diétás élelmiszereket, italokat. Nem kell messze menni, ha ezeket a termékeket keresgéljük, mert a legtöbb rágógumi, lehelet frissítő is mesterséges édesítőszereket tartalmaz.
A gyártók azzal takaróznak, hogy ezek a termékek nem tartalmaznak a megengedettnél nagyobb mennyiséget és ez még nem káros az egészségnek. Arról azonban sokan megfeledkeznek, hogy ezek a mennyiségek bizony összeadódnak és messze meghaladhatják a megengedett mennyiséget. Jelenleg nincsenek olyan vényköteles gyógyszerek, amelyek a mesterséges édesítőszerek okozta depressziót vagy savas refluxot gyógyítanák, vagy a hatást ellensúlyoznák.

Nem is kell a további tucatnyi mellékhatással rendelkező gyógyszerekre várni, hanem inkább végleg el kell dobni a cukormentes rágókat, light ételeket, italokat, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak szorbitot, szukralózt, aszpartámot, aszparginsavat és szacharint.