Megszállottság vagy pszichiátriai betegség?

Megszállottság?
Megszállottság?

Az ördögűzés témája ismét a figyelem középpontjába került, ugyanis Szentszék végre elismerte a Nemzetközi Ördögűzők Társaságát, mely jelenleg 250 papból áll. A szervezet 1990-ben alakult, céljuk pedig a megszállottakon való segítés, mégpedig az írásban is pontosan rögzített ördögűzés szertartásán keresztül. A tevékenység végzését rendszeresen sok támadás éri, és hatékonyságában is kételkednek a szakemberek, leginkább azért, mert a megszállottság jeleit akár pszichiátriai megbetegedésnek is lehetne vélni, ami ellen a rituálé kétséges, hogy sikeresen vethető be.


Az orvosok úgy vélik, hogy mind a skizofrénia, mind a Tourett szindróma produkálhatnak olyan jeleket, melyeket a megszállottságot keresők akár démoni tevékenységnek is vélhetnek.

Ez utóbbi megbetegedés például olyan idegrendszert érintő problméma, melynek hatására a beteg ismétlődő, akaratlan mozgásokat és hangokat produkál. A csak tikkek-ként emlegetett hangok lehetnek az adott helyzethez nem illő szavak, sőt, káromkodás is.


A skizofrénekre hallucinációk, paranoia, erőszakos kitörések jellemzőek, melyeket szintén tulajdoníthatnak az egyház emberei démon jelenlétének, de érdemes azon is elgondolkodni, hogy ördög helyett pszichiátriai betegségről van szó. Hasonló a helyzet az epilepszia miatt görcsösen összeránduló páciensekkel is. A megszállottság jeleit akár olyan személyek is produkálhatják magukon, akik alacsony önbecsüléssel rendelkeznek, és ilyen beteges módon kívánják felhívni magukra a figyelmet. Éppen ezért javasolt minden „gyanús” esetben orvosi szakvéleményt is kikérni, mielőtt az ördögűzés rituáléját hinnénk az egyedüli megoldásnak. Az egyház emberei közül sokan elzárkóznak a témától, éppen annak megosztó jellege miatt.