Meghalt az ecstasy megalkotója

Hallucinogén szerek
Hallucinogén szerek

Alexander Shulgin kémikus a hallucinogén szerekkel végzett kutatásairól volt ismert, ő volt az ecstasy magalkotója is. Nem riadt vissza a kísérletektől sem, hiszen 1970-ben saját magán próbálta kis a MDMA nevű szert is.

A tudós 88 évesen halt meg, a halálának híréről felesége és kutatótársa számolt be.

A metiléndioxi-metamfetamin (MDMA) nevű partidrog a későbbiekben híresült el ecstasy néven. A hatásai közé tartozik az eufória, az időérzék elvesztése, a szorongás csökkenése, de akár hallucinációk is előfordulhatnak. Húsz évvel ezelőtt kezdett veszélyesen elterjedni a szórakozóhelyeken és nagyon sok problémát jelent még ma is. Nagy mennyiségű vízvesztéshez vezet és a belső szervek is komolyan károsodhatnak.

Tény, hogy nagyon kisiklott az MDMA és nagy veszélyeket tartogat, de a tudomány még a mai napig nem vetette el azt a lehetőséget, hogy a gyógyításban is alkalmazni lehessen.

Shulgin a Harvardon tanult kémikusnak és a pályája során a Dow Chemical Company munkatársa volt. Többek között neki köszönhetjük az első biológiailag lebomló rovarirtó szert is. A pszichoaktív szerekkel végzett kutatásait nem a munkája során végezte, hanem csak szabadidejében, jórészt tudós barátaival. A hatvanas évek közepén otthagyta előző munkahelyét és a tanításnak szentelte életét. Egyetemeken kezdett tanítani és tovább folytatja a különböző szerek „kutyulását”, mintegy hobbiként.

Talán komolyabban kellett volna venni a kutatásait, eredményeit és akkor talán kevesebb fiatal esett volna áldozatául a különböző drogoknak, hiszen a tudós valóban szakértője volt a témának.