Gluténmentes étkezés

Gluténmentes forrás: mentatrend.hu
Gluténmentes
forrás: mentatrend.hu

Fogyókúra, diéta kapcsán manapság gyakran hallani a gluténmentes kifejezést, melynek jelentésével azonban sokan nem vagyunk tisztában. Mit is jelent a glutén szócska? Miért érdemes kiiktatni étkezéseinkből ezt az összetevőt? Mely élelmiszerekkel válthatóak ki a glutént tartalmazóak? Cikkünkben ilyen, és ezekhez hasonló kérdésekre keressük a választ. A glutén tulajdonképpen egy fehérje-komplex, amelyet az árpa, a rozs, a búza tartalmaz – s természetesen a belőlük készült ételek. Az a probléma a gluténnel, hogy nem csak a lisztérzékenyeknél okozhat emésztési problémákat, hanem gyakorlatilag bárkinél. A rossz emésztés többek között a felesleges kilók halmozódásához is vezethet, éppen ezért érdemes már a kezdetekkor elejét venni a problémának, és ha olyan tüneteket észlel, melyek a lisztérzékenységre, vagy alapból az említett anyagok nem megfelelő emésztésére utalnak, akkor célszerű lecserélni a glutént tartalmazó ételeket.


A felfúvódás, a fejfájás, a fáradtság, az emésztéssel összefüggő gondok, és a fogyási nehézségek mind arra utalnak, hogy a szervezet glutén-érzékenységtől szenved. Az optimális működés érdekében célszerű a gluténmentes ételek mellett dönteni. A zöldségek, gyümölcsök, halak, a tojás és egyes tejtermékek biztosan jó választásnak bizonyulnak, de a rizsliszt, a szójaliszt, a tápiókalszt, a sárgaborsóliszt is remek választásnak bizonyulnak. Ahhoz, hogy mindennapjai energikusabbak, közérzete jobb legyen, nem csak a mozgás érdemel kiemelt figyelmet, hanem bizony az is, mi kerül az asztalra. Válogassa meg az alapanyagokat, és étkezzen körültekintően!