Eltűnhetnek az autókról az ablaktörlők

Ablaktörlő
Ablaktörlő

Mindenki megszokta már, hogy esős időben vadul töröljük az autók ablakait, hogy biztonságosan közlekedhessünk. A McLaren elképzelései szerint lehetséges, hogy a közeljövőben egy sokkal hatékonyabb megoldás kerül a piacra. Talán egyszer feleslegessé válik az olykor nyikorgó, nem megfelelően működő ablaktörlők használata és egy sokkal korszerűbb módszer kerül napvilágra.

A gyártó egyelőre bővebb részleteket nem árult el a témával kapcsolatban, 2015-re ígérte az első új szuperautó megjelenését. Az új megoldás működéséről sem árultak el szinte semmit a szakemberek, több, mint valószínű félnek, hogy valaki ellopja az ötletet és veszélybe kerülhet a termék. Feltételezések szerint ultrahangos megoldásról lehet szó, amelyet ma már a fogorvosok is használnak a fogkő eltávolítására. Tulajdonképpen egy magas frekvenciájú, folyamatos vibrálásról van szó, amely letolja a szélvédőről a vizet és bármi mást, ami rárakódhat. Ahogy mondani szokták, nincs új a Nap alatt, ez erre az újításra is igaz. A McLaren főtervezője szerint a katonaságtól lesték az ötletet, ahol már előszeretettel alkalmazzák.

Mindez még csak terv, így azt sem tudni, hogy milyen plusz költséget jelent az autókra felszerelt újdonság. A repülők esetében már megvan oldva ez a probléma, de természetesen ott sokkal nagyobb sebességről beszélünk, így az ott alkalmazott módszer nem biztos, hogy az autóknál alkalmazható lenne. A riválisoknak is várni kell még 2015-ig az újításra, utána majd elleshetik a megoldást.