A magas koleszterinszint csökkentése

Koleszterin forrás: www.pozitivnap.hu
Koleszterin
forrás: www.pozitivnap.hu

Magas vérnyomás, szív-, és érrendszeri megbetegedések? Ezek és következményeik a hazai lakosság nagy százalékát érintik, éppen ezért fontos, hogy szót ejtsünk minél többször a megelőzésről. Mint sok más betegség esetében, így ezekre is igaz, hogy a prevenció sokkal fontosabb, mint az utólagos kezelés. De mit tehet annak érdekében, hogy elkerülje élete során az infarktus vagy az agyvérzés?

Az életmódváltással egyidejűleg érdemes odafigyelnie koleszterinszintjére, ugyanis a vérben levő káros, úgynevezett LDL koleszterin szintje nagymértékben befolyásolja, hogy mennyire ép érrendszere. A gyógyszerek kezelés mellett, vagy helyett rendkívül lényeges, hogy odafigyeljen az egészséges étkezésre.

Az esszenciális zsírsavakról manapság egyre több szó esik, melyeknek legjobb forrásai a halfélék és a mediterrán népek által gyakran fogyasztott tenger gyümölcsei. Bár hazánkban is beszerezhetőek ezek, de tény, hogy nagyon ritkán kerülnek az asztalra. A cukorban és finomított szénhidrátokban gazdag élelmiszerek helyett javasoltak a növényi szterinekben is bővelkedő zöldségek és gyümölcsök.

Természetesen a testmozgásra is ajánlott odafigyelni, és nem csak a vonzó külső érdekében, hanem a koleszterinszint csökkentése miatt is. A dohányzást és a rendszeres alkoholfogyasztást jobb, ha el is felejti, hiszen ezek szintén nincsenek jó hatással az általános egészségi állapotra, hogy hosszú távú következményeikről már ne is szóljunk. Ha már magas a koleszterinszintje, akkor sincs késő tenni, váltson életmódot mihamarabb!