Nikotinfüggő volt a négyéves kisfiú

Cigaretta
Cigaretta

Két évvel ezelőtt komolyan felkavarta a kedélyeket annak a kétéves kisfiúnak az esete, amely kétévesen naponta negyven szál cigarettát szívott. Ardi Rizal egy szegény szumátrai városban él a szüleivel és kicsit sem mondható szokványosnak a kisgyermek élete. Akkor fedeztél fel, amikor háromkerekű biciklijén rótta a várost és folyamatosan cigarettákat szívott.

Szakemberek segítségével mostanra sikerült a nikotinról leszoknia, de sajnos ez átcsapott az ételek utáni sóvárgásba. Komoly elvonási tünetek gyötörték a fiút, hatalmas hiszti rohamokat csapott, ha nem kapta meg a cigaretta adagját. Szülei tulajdonképpen nem is voltak tisztába azzal, hogy mekkora veszélyt jelent a dohányzás egy fejlődő gyermek számára, de a kormány közbelépésével szakembereket is bevontak a gyógyulási folyamatba. A terápia során a pszichiáterek elmagyarázták Ardi anyjának, hogy a dohányzás mennyire káros, és arra is megtanították, hogyan kösse le a kisfiát, mert úgy tűnt, ha foglalkoznak vele, Ardi nem kívánja annyira a cigit. A kisfiú környezetében élők is felelőtlenül viselkednek, hiszen még ma is sokan cigarettával kínálják, de szerencsére már nem fogadja el. A leszokás az ő esetében is komoly problémákkal jár, hiszen pótcselekvésként folyamatosan enni szeretne.

Először játékokat követelt, de az utóbbi időben nagyon megnőtt az étvágya, és hiszti rohamai is lesznek, ha nem kapja meg azonnal, amit szeretne. Többen is laknak a házukban, így mindig valaki enged a hisztinek és kielégíti a gyermek kívánságait. A felnőttek felelőtlen viselkedésével a négyéves kisfiú egészségét veszélyeztetik, de sajnos nem biztos, hogy tisztába vannak ezzel.