Műanyag polírozás

Műanyag polírozás
Műanyag polírozás

Mai világunkban rengeteg tárgy és eszköz készül műanyagból. S mint tudjuk, a műanyag idővel veszít a színéből, kopik és karcolódik. Sok esetben a műanyag tárgyaknál ez nem zavaró, de egyeseknél a használhatóságuk is nehézkessé válik. E tárgyak megvédése és óvása érdekében használják egyre többen a polírozást, mely segítségével a legtöbb műanyag tárgy élethosszát több évvel is meg lehet növelni.

Ám mielőtt a polírozáshoz hozzákezdenénk, nem árt tudni a kezdeti lépéseket. Kezdetnek mindenképp tisztítsuk meg a tárgyat egy nedves törlővel a zsírfoltok eltüntetése érdekében. Ilyenkor ajánlottak a speciális tisztítószerek. Ezután következhet az alapos vizsgálat, amely során felmérjük, hogy pontosan milyen felületi sérüléseket kell eltüntetni az adott műanyag tárgyról. Ha e két lépéssel is megvagyunk, akkor jöhet a polírozás. Itt mindenképp meg kell jegyezni, hogy kisebb karcolások esetén, szemmel alig látható sérüléseket még menthető a helyzet, ám nagyobb, körömmel még érezhető karcokat nem biztos hogy el lehet tüntetni. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a polírozás nem képes csodákra. Sok esetben a mélyebb karcokat is teljesen el lehet tüntetni, s ezzel a régi karcmentes állapot is elérhető.

A polírozás folyamatait már tudjuk, de lássuk, hogy hol is érdemes ezt az eljárást használni. A polírozást sok esetben a gépkocsik lámpáján használják. Körülbelül egy év elteltével a nap UV sugarai miatt a lámpaüveg anyaga valamelyest bomlani kezd, így a lámpa energiája hővé alakul át, így kevesebb fényt is bocsát ki. Mindezt azonban könnyen lehet orvosolni polírozással, melyet nem árt évente megismételni. Természetesen napszemüvegek, bukósisakok, különféle fénycsövek és LED-ek esetében is fontos szerepet kaphat a polírozás a régi makulátlan állapot elérését illetően.

Ha úgy gondolja, hogy kopott és karcolásokkal teli műanyag tárgyának vissza szeretné adná a régi fényét, akkor mindenképp próbálja ki a polírozást, s tartsa szem előtt a fent említett lépéseket, így biztosan sikerrel jár majd!