Mit tudunk a napelemek teljesítményéről?

Pár évvel ezelőtt a napelemes energia még a távoli jövő titkának számíthatott volna, mint egy űrutazás. Már sok helyen bevett szokás, mert az emberek rájöttek, hogy így könnyebben és olcsóbban jutnak energiához, anélkül, hogy veszélyeztetnék saját környezetüket. Kevesen tudják azonban a mai napig, hogy milyen teljesítménnyel bír egy napelem illetve egy egész rendszer. Érdemes erről tájékozódni. Jó tudni, hogy sok fajta napelem van, mindegyik másra képes.

A napelemekből kinyerhető teljesítmény függ a fény beesési szögétől, a megvilágítás intenzitásától, és a rá csatolt terheléstől. A fény intenzitását értelem szerűen nem nagyon tudjuk befolyásolni, de a másik két szempontot annál inkább. Léteznek fix, és napkövető rendszerek is, melyek eltérő teljesítményt nyújtanak. A fix rendszer tiszta idő esetén reggeltől estig képes áramot termelni, de este értelem szerűen már kisebb a teljesítmény. Az időjárás viszontagságai néha keresztbe tudnak tenni a termelésnek, de a fogyasztás lehet állandó, ha puffert, tehát tárolót használunk.

Nem mindegy a dőlési szög sem, mert merőlegesnek kell lennie a fényre, hogy hatékonyan tudjunk termelni. Ez egy nagyon jó megoldás, egy lehetőség az olcsó áramtermelésre, megéri befektetni rá. Érdemes olvasgatni a neten, hogy milyen alapanyagból készült rendszert ajánlatos használni és mire jó ez az egész rendszer. Egy erre megfelelő oldal az energiashop.hu, sok érdekességet lehet találni. Ám ezen kívül rengeteg oldal foglalkozik a témával, és úgy tűnik egyre népszerűbb az egész, tehát nemsokára már nem csak a jövő zenéje lesz.  Ha fontos a környezetünk, márpedig miért ne lenne az, érdemes benézni egy-egy oldalra és tájékozódni az egészről. Kiváló szakemberek dolgoznak ezen téren, így garantált az is, hogy nem veszíthetünk semmit.

 

http://energiashop.hu/