Milyen cukrot fogyasszunk?

Nádcukor forrás: frisskosar.hu
Nádcukor
forrás: frisskosar.hu

Napjainkban rengeteget hallani az egészséges életmódról, és a táplálkozási szokások megreformálásának szükségességéről. Az egyik alapvető elv, melyet sok dietetikus, edző és szakember hangsúlyoz, az a kristálycukor étrendből való kiiktatása. De mégis milyen cukrot érdemes vásárolni? A hagyományos kristálycukor helyettesítésére sokan a nád-, és a nyírfacukrot ajánlják.

Valóban hatékonyan csökkenthetjük ezekkel a kalóriabevitelt, vagy csak csak okos marketingfogásnak bizonyulnak e termékek? A legfrissebb információk szerint nem sok különbség van a répából készült kristálycukor, és a nádcukor között, ha csak nem az, hogy az utóbbi sokkal többe kerül.


A megkérdezett dietetikus, Miháldy Kinga arról is beszélt, hogy a répacukorból lehetetlen barna cukrot előállítani, innen a fehér szín, a nádcukor pedig kizárólag a gyártási technológia miatt rendelkezik barna színnel. A szakember elmondta, hogy élettani szempontból ezek a cukrok gyakorlatilag nem különböznek egymástól.

De mégis mit javasolnak akkor azoknak, akik szeretnének egészségesebben élni, és kilóikból lefaragni? A kukoricarostból előállított nyírfacukor vagy xilit ajánlott a diétázóknak, mivel ezek nem emelik olyan drasztikus mértékben a vércukorszintet. Fontos tudni azonban, hogy a xilitnek csupán egynegyede szívódik fel, a többi a vastagbélbe kerül, ahol puffadást, hasmenést idézhet elő.
Bár a cukor nélkülözhetetlen az agyműködéshez, de túlzott fogyasztása több egészségügyi probléma mellett a felesleges kilókért is felelőssé tehető.