Melyik országban ehetik a legfinomabb falatokat?

Élelmiszerek
Élelmiszerek

Mondanunk sem kell, hogy nagyon nem mindegy, hogy ki melyik országba születik, az életszínvonalbeli különbségek hatalmasak. Amit egyik területen szegénységnek gondolunk, az máshol bizony felérhet az úri pompával. Mondhatnánk, hogy a világ nagyon sokszínű, és talán ez így van jól, de a sok szenvedést mégis el szeretnénk kerülni. Az Oxfam nemzetközi szervezet egy felmérést készített, hogy kiderüljön melyik országban adatik meg a lehetőség, hogy az emberek jól táplálkozhassanak.

A tanulmányban 125 országot vizsgálták és ezek között állítottak fel egy valamiféle rangsort. Sokféle tényezőt vettek alapul, mint az élelmiszerek hozzáférhetősége, ára, minősége és a lakosság étrendfüggő egészségi állapota. Folyamatosan azt hangoztatja a magyar nép, hogy hatalmas nyomorban él, de ebből a felmérésből is kiderül, hogy nincs annyira sanyarú sorsunk, mint gondolnánk. Az elsők között nem meglepetés, hogy a nyugat-európai országok sorakoznak, és még itt találjuk Ausztráliát is. Talán a legfontosabb tényező a rangsorolásban a tiszta víz elérhetősége volt, amely sajnos nagyon sok országban nem megoldott. A lista élén Hollandia található, majd Franciaország, Svájc, Belgium, Dánia, Svédország. Természetesen holtversenyek is kialakultak, mint a 25. helyen is, hiszen itt Magyarország nem kisebb nevekkel tolong, mint Kanada, Brazília, Észtország és Szlovákia. Hollandiában az élelmiszerek alacsony ára volt a mérvadó és az emberek viszonylag jó egészségi állapota.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Hollandiában a megszokottnál változatosabban étkeznek az emberek, talán ez vezetett a cukorbetegség alacsony előfordulásához. A legsanyarúbb sorsuk a Csádban, Etiópiában és Angolában élőknek van, ahol nagyon magasak az árak és az élelem rossz minősége sem elhanyagolható. Továbbá több afrikai országban a szegényes ivóvízellátás okozza a legnagyobb problémát. A szakemberek szerint lenne mindenkinek elegendő élelmiszer a világban, de a nem hatékony felhasználás és a hihetetlen pazarlás miatt még ma is minden nyolcadik ember éhesen hajtja este álomra a fejét.