Lassan következmények nélkül lehet nőt, gyermeket verni Afganisztánban

Afgán nők és gyermekek
Afgán nők és gyermekek

Eddig is embertelen állapotok uralkodtak Afganisztánban, ahol a nők és gyermekek jogait tulajdonképpen sárba tiporják. A legutóbbi Büntető törvénykönyv módosításával azonban még rosszabb lesz a helyzet. Természetesen, mint minden más ezt is a férfiak találták ki, ők szavazzák meg, hiszen csak ők számítanak. A legtöbb erőszak családon belül történik és a legújabb módosítások szerint tilos lesz a vádlottak rokonainak a hozzátartozóik ellen tanúskodni. Így a kegyetlen családtagok tulajdonképpen szabad kezet kapnak és mindezt „teljesen jogosan”.

Eddig is nagy port kavartak az ún. becsületbeli gyilkosságok, amely azokat a nőket érintette leginkább, akiket hűtlenséggel, házasságtöréssel vádoltak. A jövőben ezeket bizonyítani szinte lehetetlen lesz, így a büntetések is előreláthatóan elmaradnak. Az európai kultúrában nevelkedőknek mindezt még felfogni is elképzelhetetlen, de nők ezrei, milliói vannak kiszolgáltatva férjük-, családjuk kegyetlenségének.

 

Az új törvény először csak arra irányult, hogy ne legyen kötelező tanúskodni azoknak, akik nem szeretnének, de csak egy kis csavar kellett a megfogalmazásba és máris átesett a ló túloldalára. Eddig is nagyon kevés esetben járt büntetés az elkövetett bűncselekményekért, de ezek után még lehetetlenebb lesz felderíteni őket. A legtöbben nagy családjukkal élnek együtt, így a kegyetlenségek is itt történnek és a jövőben előreláthatóan itt is maradnak, mindenféle következmény, megtorlás nélkül.  Talán nem is az a legnagyobb probléma, hogy letörik egy műköröm, vagy éppen nem elég forró a kávé, emberek milliói nem vágynak semmi másra csak egy kis emberségre, élhető körülményekre.