Jövő áprilisban szentté avatják II. János Pál pápát

II. János Pál pápa
II. János Pál pápa

Következő év áprilisában szentté avatják a 2005-ben elhunyt II. János Pál pápát, mindezt hétfőn jelentette be Ferenc pápa a bíborosoknak tartott vatikáni konzisztóriumon. Karol Wojtyla mellett az egykori, Angelo Giuseppe Roncalli-t, aki 1958-1963 között volt pápát, is szentté avatják.

Az olasz hírügynökségek szerint azért lesz a szentté avatás időpontja jövő tavasszal, mert a lengyel zarándokok télen nehezen tudnának utazni és részt venni az eseményen. Az érdeklődés bizonyára hatalmas lesz, hiszen II. János Pál temetésére és a két évvel ezelőtti boldoggá avatására is másfélmillióan érkeztek az olasz fővárosba Lengyelországból. A két pápa közös szentté avatására még nagyobb tömeget várnak. A pontos időpont április 27-e, az Isteni Irgalmasság napja, amely ünnepet II. János Pál vezetett be egy lengyel szent, Faustina Kowalska tiszteletére. Mindez majdnem egybeesik a halálának évfordulójával is, hiszen az ünnep előestéjén hunyt el 2005-ben. A konzisztóriumon a két pápa életútját is ismertette a Kongregáció prefektusa. Mindkét pápa szolgálata alatt a béke és az emberi méltóság védelmét szolgálták és erre szólították az embereket is.

II. János Pál szentté avatási eljárása során csodaként ismerték el Floribeth Mora Díaz Costa Rica-i asszony gyógyulását, aki a pápa boldoggá avatásának napján imádkozott Wojtylához. II. János Pál szentté avatása bizonyos szempontból rekordnak is számít ugyani ő az első, akit halála után kevesebb, mint tíz évvel avatják szentté.