Igazi kincs a tölgyfa szekrény

Fa franciaágy

Az igazi szálfából készült bútor mindig is értékesebb volt, mint a természetestől elrugaszkodott technikákkal előállított darab. A tömörfából készült tölgyfa szekrény akkor mutat igazán jól még hosszú évek használata után is, ha megfelelően karban van tartva. A tölgyfa a keményfák közé sorolható, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne benne kárt tenni, ha nem vigyáznak rá. A karcolások, a folyamatos napsugárzásnak való kitett rész és egyéb hatás bizony nyomot hagy rajta.

Legyen gondja rá, hogy a tölgyfa szekrény legalább havonta át legyen törölve olyan ápolóval, ami ellenállóbbá teszi a bútor felületét, de mellette még fényesebbé és tisztábbá is. Lehetőleg ne érje folyamatos napsugárzás a tölgyfa szekrény egy bizonyos részét, mert az idővel árnyalatbeli eltérést eredményezhet. Akárhogy is legyen, a tömörfa bútorral valójában igazi értéket vásárol. Így nem meglepő, hogy több 10 éves tölgyfa szekrény is megújulásra vár egy-egy olyan helyen, ahol ezzel foglalkoznak.

Ugyanis az emberek nehezen szakadnak el azoktól a bútordaraboktól, amelyek hosszú időn keresztül végigkísérték az életüket. Az a fa franciaágy is, amelyik rengeteg éjszakára adott nyugovóhelyet a családnak, akkora eszmei értékkel bír, hogy azt olykor nem is lehet fölbecsülni. Ezért óvják és kímélik, ha kell, akkor fel is újíttatják, újra lakkoztatják és máris olyan, mint újkorában. Sokan attól tartanak a fa bútorok vásárlásakor, hogy azok az erezet mentén meg fognak repedni, hiszen ezt látják a régi házak gerendáin és a régi kapukon is.

Azonban elfelejtik, hogy az a típus, amelyikből a fa franciaágy készül, egyáltalán nem úgy volt kezelve, mint az előbbi példában említettek. Példának okáért, a tölgyfa mielőtt feldolgozásra kerül, szabad levegőn szárad, sokszor egy-két évig is. Ezt követően pedig a feldolgozás során figyelnek arra, hogy úgy használják fel azokat, hogy a legjobb oldalukat mutassák. Vagyis a prémiumminőségű fa franciaágy fejtámláján nem lehet például csomókat, szú ette lyukakat vagy egyéb hibákat látni.