Fekete háromszöggel ellátott gyógyszerek

Gyógyszerek
Gyógyszerek

Folyamatosan a csomagolásokat bámuljuk és próbáljuk felfedezni, hogy melyik jelölés mit is jelent pontosan. A jövőben azonban érdemes tudni, hogy fekete háromszöggel jelölik majd azokat a gyógyszereket, amelyek mellékhatásairól viszonylag keveset tudnak az emberek.

2011. január elseje után az Európai Unió területén olyan gyógyszerek is forgalomba kerültek, amelyek természetesen átmentek a szigorú biztonsági engedélyezési procedúrán, de a mellékhatásokról még nem sikerült kellő mennyiségű információt begyűjteni. A hosszútávú tapasztalatok hiányát jelzi majd a fekete háromszög a csomagolásán és a hatóságon szívesen vennék a fogyasztók észrevételeit, az esetleges jelentkező mellékhatásokról. Ezekből a gyógyszerekből 119-et a magyarországi patikákban is meg lehet vásárolni, főként a rákos betegségek kezelésére szolgáló készítményekről van szó. A gyógyszerügyi hatóság várja a betegek és egészségügyi szakemberek bejelentését a mellékhatásokról – mondta Kőszeginé Szalai Hilda, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgató helyettese. Egyre több rákos beteget regisztrálnak hazánkban is, akik mindent megpróbálnak a gyógyulásuk érdekében megtenni.

A különböző gyógyszerek, gyógykészítmények sok esetben megoldást jelentenek, de sajnos vannak olyan helyzetek is, amikor már ezek a készítmények túl kevésnek bizonyulnak.  Minden uniós tagállam továbbküldi a fogyasztói panaszokat a közös európai adatbázisba, ahol összesítik azokat.