Egyre több 50 év feletti nő vállal gyermeket

Kismamák
Kismamák

Ma már nem csak feltételezés, hanem puszta tény, hogy a nők egyre később vállalnak gyermeket, sok esetben akár 50 után is belebújnak a kismama szerepbe. A Nagy-Britanniában készített felmérés szerint az utóbbi években több, mint duplájára emelkedett az 50 év felett szülő nők száma. 2008-ban 69 gyermek, míg 2012-ben már 154 gyermek született idősebb édesanyától. Örökös vita folyik a témát illetően, hogy nagyszerű dolog vagy felelőtlenség 45 vagy akár 50 év felett gyermek vállalni, mert mint a kismamára, mint a gyermekre nézve talán veszélyt jelenthet. Ma már minden 25. gyermek 40 év feletti édesanyától születik és úgy látszik, hogy a szülés ideje akár még jobban kitolódhat a jövőben.

A gyermekvállalás nagy felelősség és az emberek minden feltételt meg szeretnének teremteni a pici érkezésére, így nagyon gyakran elrepülnek az évek. Emellett a megfelelő pár hiánya is problémát jelenthet, mert be kell látnunk, hogy egy bizonytalan kapcsolatba sem a legtanácsosabb gyermeket vállalni. Az 1970-es években a gyermekek csaknem fele 25 év alatti édesanyától született, míg ma ez az arány csupán 23 százalék. Évről évre több nő vállal csak 35 éves kora után gyermeket, ma már a kicsit 20 százaléka „idősebb anyáktól” születnek.

A nők többsége inkább a karrierjére koncentrál és a családalapítás nagyon eltolódik, sok esetben már el is marad. A biológiai órája mindenkinek ketyeg, de a mesterséges megtermékenyítés egyfajta biztonságot jelent, hogy a kor előrehaladtával is lehetőség van a teherbeesésre.