Az ajándék lelki értéke

ajándék
Az ajándék értéke

A különleges alkalmakat különleges módon szokták az emberek megünnepelni. Maga a közösség érzésének ereje régen elég volt ahhoz, hogy emelkedetté tegyék a hangulatot. Ma már egy ilyen alkalomnak az ajándék is a szerves része.

Mindegy, hogy születésnapról, karácsonyról, évfordulóról vagy babaváró buliról van szó, az ajándék fontos része mindegyiknek. Maga, mint jelkép, azt kellene jelentse, mennyire figyelnek egymásra és gondoskodnak egymásról az emberek.

Viszont mára már valamilyen presztízsharccá nőtte ki magát mindez. Az a nagymama a kedvenc, aki az impozánsabb tárggyal lepi meg az unokáját karácsonykor, vagy az a barátnő kap nagyobb ölelést és köszönetnyilvánítást, amelyik a leánybúcsún értékesebb dologgal érkezik.

Ezzel viszont a lényegét veszíti el az ünnep. Régen az ünnepeket „megülték”, vagyis az összegyűlés és a közös elmélyülés volt a lényeg, nem pedig a külsőségek. Manapság viszont úgy látszik, hogy az anyagi javak előtérbe helyezkedésével az ajándék pénzbeli értéke kezdi elnyomni az igazi, lelki és szellemi értékeket.