Amerika is harcol a cukrozott üdítőitalok ellen

Cukrozott üdítőitalok
Cukrozott üdítőitalok

Kijelenthetjük, hogy a modern ember egyik legnagyobb problémája az elhízás, amely Magyarországon is egyre több gondot jelent és ez alól a gyermekek sem kivételek. Sajnos egyre több elhízott kisgyermek van, így gyakrabban kialakulhat a cukorbetegség és egyéb betegség is könnyebben felüti a fejét. Mindennek a fő okozói között ott találjuk a cukrozott üdítőitalokat, a gyorsételeket, a finomított élelmiszereket és természetesen a mozgásszegény életmódot is.

Washingtonban egy konferencián a szakemberek megállapodtak abban, hogy a cukrozott üdítőitalok ellen is éppúgy kampányolni kell, mint az alkohol vagy a dohányzás ellen. Egyre több adót rónak ki ezekre a termékekre és a figyelmeztető feliratok is egyre gyakrabban megfigyelhetőek.

Egy kutatás riasztó eredményei is nyilvánosságra kerültek, amely szerint a mostani fogyasztási trend szerint a 2000-ben született lányok 38%-a, míg a fiúk 33%-a előreláthatóan cukorbeteg lesz és ez részben a cukrozott gyümölcsleveknek köszönhető. Továbbá nem szabad megfeledkezni az elhízásról, a fogszuvasodásról és egy sor komoly problémáról, amelyek minden az előbb említettekből következnek.

Az üdítőitalok ellen már 1998 óta kampányolnak, és úgy látszik, hogy nem sikertelenül. A felmérések szerint 1998-ban egy ember átlagosan évi 208 liter üdítőitalt fogyasztott el, míg ma 166 literre csökkent az USA-ban.

Természetesen nem kell ördögnek kikiáltani a cukrozott üdítőitalokat, de mindenképpen figyelni kell a mennyiségre, mert a rendszeres fogyasztásával veszélyeztetjük az egészségünket.