A világ három legnagyobb cége kínai

Kínai bank
Kínai bank

A Forbes magazin idén is közzétett egy listát, amelyen a világ 2000 legnagyobb vállalata szerepel. Az eddigi években az amerikai cégek tolongtak az első helyekért, de idén már teljesen leszorultak a képzeletbeli dobogóról. Természetesen bankok állnak az első helyeken és az első három ezúttal kínai.

A világ legnagyobb vállalata a kínai ICBC bank, amely a tavalyi évben is első volt a listán. A második a China Construction Bank, míg a harmadik is egy kínai bank, az Agricultural Bank of China. Ma már egyértelmű, hogy a keleti gazdaság rohamosan fejlődik és mindez meglátszik a vállalatok nagyságán és profitján is. A Forbes magazin által összeállított listán több pénzügyi mutató szerint vannak sorrendbe állítva a cégek, ezek a profit, árbevétel, befektetések és piaci értékek.

Az amerikaiaknak sincs okuk a panaszra, mert a legnagyobb árbevétellel a Wal-Mart Stores amerikai kereskedelmi lánc érte el, míg a legnagyobb profitot a Fannie Mae amerikai bankház. Nem mondunk talán senkinek azzal sem újat, hogy az Apple rendelkezik a legnagyobb piaci értékkel a szakemberek szerint. A 2000-es lista első felében lévő cégek hatalmas vállalkozások, amelyek sok embert foglalkoztatnak és az éves forgalmuk is igen nagy.

Magyarország természetesen nincs a legjobbak között, de két cég mégis belefért az első 2000 közé, ugyanis 1105. helyen szerepel az Mol, míg 1271. helyen az OTP Bank. Az utóbbi időben a hadipar, az informatika és a tartós fogyasztási cikkek ágazata fejlődött a legnagyobb mértékben.