15 év után búcsúzik a Winamp, vagy talán mégsem?

Winamp
Winamp

Kijelenthetjük, hogy az utóbbi időben mindenkinek a számítógépén ott virított a Winamp és a segítségével a legújabb slágereket hallgattuk nap, mint nap. Ennek hamarosan vége lesz, hiszen az AOL bejelentette, hogy 15 év után elbúcsúztatják a médialejátszót. December huszadikán lehet utoljára letölteni a hivatalos oldalról a lejátszót és talán egy korszaknak ezzel vége is szakad.

Természetesen lesznek még oldalak ahol elérhető lesz, de frissítéseket nem lehet majd a jövőben letölteni hozzá. A Winampot eredetileg két főiskolás kezdte el fejleszteni, Justin Frankel és Dimitrij Boldirev 1997-ben adták ki a program első verzióját. Azóta hatalmas utat járt be, a kétezres évek első felében szinte mindenki Winamp-al hallgatta a legújabb slágereket és akár filmet is nézett a segítségével. Az idő előre haladtával egyre több funkcióval bővítették a programot, még androidos verziója is megjelent, azonban az online zenehallgatás világa teljesen felforgatta a dolgokat. A Winamp végét jelentő bejelentés után nem sokkal akadt jelentkező, aki talán mégis megmentheti a szép kort megért lejátszót.

A Microsoft megveheti a Winampot a TechCrunch legújabb hírei szerint. Az oldal értesülése szerint a redmondi vállalat nem csak a Winampot, hanem a Shoutcast nevű streaming szolgáltatást is felvásárolná, melynek bezárását jövő héten tervezte bejelenteni az AOL. Természetesen még semmit nem lehet biztosan tudni a témával kapcsolatban, valószínűleg tárgyalások folynak, amelynek a végkimenetelére nagyon sokan kíváncsiak.