Felbecsülhetetlen értékű borospince

Borospince
Borospince

Ki ne ismerné a falusi pincéket, amelyekben hatalmas, borral teli hordók vannak, valamint a család zöldségkészletét is ebben tárolják? Azonban létezik kifejezetten csak a bor tárolására fenntartott borospince is, ami a gondos borosgazda tulajdona.

A hagyományos érmelléki borospince típusok építészeti értéke felbecsülhetetlen, amelyek leginkább az Ér völgyét szegélyező keleti terasz domboldalain találhatóak meg. A 19. században épült borospince homlokzata fából, a 20. század elején épülteké pedig már téglából készült.

Ezek az elterjedtek az Érmelléken, azonban léteznek felmenő falú vályogból készült présházas borospincék és szőlőspajták is. A pinceajtók vasalatai díszítettek voltak, mint például a hevederek, a sarkok, a zár- vagy az ajtószárny takarók.

Tulajdonképpen ezeket a pinceajtókat különösen szépen megmunkált műtárgyaknak lehet tekinteni. Székelyhídon például műemlék értékű, téglahomlokzatú borospince sor mellett halad el az országút, úgyhogy az utazó gyönyörködhet ezekben a remekművekben.

Print Friendly, PDF & Email