A chia mag mindenhez keverhető

Chia mag
Chia mag

A természet egy olyan csodálatos rendszer, amit csak akkor tudunk megfelelően megérteni, ha állandóan foglalkozunk vele. A vidékünk bár gazdag termőfölben és ásványi sókban, mégis találhatóak más területek, ahol hatásukat tekintve remek növények teremnek. Ezek közé tartozik az azték zsálya, közismert nevén a chia mag. Az őshonos kultúrák már évszázadokkal ezelőtt nagy becsben tartották és rendszeresen fogyasztották.

A vidékünkön is könnyen megterem, de ennek ellenére inkább külföldről hozzák be, már eladásra kész állapotban. A chia mag minden korosztály számára remek alapanyagként szolgál és nincs meghatározott maximális fogyasztási mennyisége.

Érdemes azonban lassan és fokozatosan emelni az adagot. Remek tulajdonsága, hogy a benne lévő jótékony anyagok nem semmisülnek meg a sütés és főzés során, így bármilyen ételhez hozzáadható. Müzlikhez adagolva, joghurthoz keverve, de még teában is elfogyasztható a chia mag. A gyerekek egyik kedvence a puding formája, ugyanis a tejbe keverve másnapra megzselésedik.