A 7 éves skót whisky ritka és drága

skót whiskyMagyarországon a gabonapálinkát nem tartják túl nagy becsben, mert a mi vidékünkön a gyümölcspálinkák a hagyományos italok.

Ennek ellenére, a skót whisky gyakran az ünnepelők asztalára kerül. Talán nem is tudják, hogy a skót whisky is egyfajta gabonapálinka, csak egy kicsit furcsább eljárással készül. A malátázott sörárpát tőzegszénen szárítják addig, amíg a megfelelő szárazságot eléri. A tőzegszén füstje átjárja és megízesíti az árpát, ettől van a skót whiskynek jellegzetes füstös aromája.

A sörárpát innen az erjesztőbe viszik, többnyire titok, hogy mennyi ideig és milyen adalékanyagokkal látják el még időközben. A kész cefrét kétszeres lepárlás alá vetik, amiből 70-90 fokos tiszta, átlátszó alkohol keletkezik. Innen kezdődik az érlelés. Az érlelési folyamat legalább 3 évig tart és kimondottan csak tölgyfahordókban történhet. Azonban még most is vannak manufaktúrák, ahol esküsznek a 7 éves érlelésre. Ezek a skót whisky ritkaságok nagyon drágán kerülnek a kereskedelembe. Nem is csoda, hogy csak nagyon ritkán kerül ilyen az ünnepi asztalra.